haber Google: ‘Android lisansı olmayan Huawei cihazlara Google uygulamaları yüklemeyin!’

drjacob

Usta Üye
Huawei Üyesi
Cihaz
Mate 20 Lite
dM4QN7.jpg


ABD’li teknoloji devi Google, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ABD hükumeti tarafından kara listeye alınan ve bu bağlamda Android lisansı iptal edilen Huawei’nin mevcut durumuyla ilgili bir destek makalesi yayınladı. Android Yardım Topluluğu’nda yayınlanan makalede, Android lisansı bulunmayan Huawei ürünlerine sahip kullanıcılardan, cihazlarına herhangi bir şekilde Gmail, YouTube, Google Maps ve Play Store gibi Google uygulamalarını yüklememeleri istendi.

Tüm bu olup bitenler karşısında bir karmaşa olduğunu açıklayan arama devi Google, yeni Huawei cihazlarında (16 Mayıs’tan sonra duyurulan) Google uygulama ve hizmetlerinin kullanılıp kullanılamayacağı hakkında birçok soru aldıklarını ve bu noktada kafa karışıklığını gidermek istediklerini belirtiyor.

Gerekçe: Güvenlik

Google Play yasal direktörü Tristan Ostrowski tarafından hazırlanan makalede hiçbir şekilde Google uygulama ve hizmetlerinin “sideload” olarak yüklenilmemesi konusunda kullanıcılar uyarılıyor.

Ostrowski, “Odak noktamız, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Huawei cihazındaki Google kullanıcılarının güvenliğini sağlamak.” dedi ve açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Google’ın mevcut cihazlardaki uygulama ve hizmetlerine çeşitli güncellemeler sağlamak için ABD hükümetinin yönetmeliklerine uygun olarak Huawei ile çalışmaya devam ettik ve buna izin verildiği sürece devam edeceğiz.”

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere 16 Mayıs 2019’da veya daha önce piyasaya sürülen Huawei ürünleri, mevcut durumdan hiçbir şekilde etkilenmiyor. Ancak asıl sorun bu tarihten sonra piyasaya sürülen cihazlarda baş gösteriyor. Zira 16 Mayıs’tan sonra piyasaya sürülen Huawei cihazlarının Android lisansı bulunmuyor ve “sertifikasız” olarak kabul ediliyor.

Google da bu durumdan ötürü lisanssız Huawei cihazlarını “sıkı” güvenlik kontrollerinden geçiremediğinin ve cihazları olası tehlikelere karşı koruyan Google Play Protect yazılımını önceden yükleyemediğinin altını çiziyor.

Bu noktada Gmail, YouTube, Google Maps ve Play Store gibi Google uygulama ve hizmetlerinin sertifikalı olmayan bu cihazlara yüklenilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Çünkü şirket, bu uygulamaların doğru çalıştığını ve kötü amaçlı yazılım içermediğini garanti edemediklerini dile getiriyor. Konuya ilişkin Google makalesindeki ifade şu şekilde:

“Sideload olarak yüklenen (APK yoluyla elle yüklenen) Google uygulamaları güvenilir bir şekilde çalışmaz. Çünkü bu hizmetlerin; güvenlik riski oluşturabileceğini düşündüğümüz, onaylanmamış cihazlarda çalışmasına izin vermiyoruz. Google uygulamalarını sideload olarak yüklemek, kullanıcı güvenliğini ve gizliliğini tehlikeye atacak şekilde değiştirilmiş bir uygulama yükleme riski de taşır.”
 
Üst